סוגי התאורה במטבח נחלקים לשלושה סוגים עיקריים:
- תאורה כללית – אשר מאירה את המטבח באופן הראשי. במשך היום היא מתבססת על אור השמש, אם ניתן, וחוץ מזה ברוב הפעמים תכלול גוף תאורה גדול במרכז המטבח. גופי תאורה למטבח בדרך כלל צריכים להיות חזקים ויציבים, על מנת לספק אור חזק למרכז החלל של המטבח. חשוב לבחור גוף תאורה שיכול לפזר את האור באופן יציב לכל המטבח.
- תאורה ממוקדת – מסייעת להאיר שטחים מסוימים במטבח בעת עבודה וביצוע משימה כלשהי. סוג התאורה הזה בדרך כלל יהיה מעל הכיריים, או מעל אי, כיור וכו'. מומלץ שהתאורה הממוקדת תהיה חסכונית ועשוייה מלדים.
- תאורת אווירה – המטבח הוא אחד החללים החשובים והמשמעותיים ביותר בבית, וחשוב שתהיה בו תאורה חזקה וטובה, לא משנה אגב, אם מדובר בסגנון תאורה למטבח מודרני או תאורה למטבח כפרי. אבל חשובה לא פחות האווירה וגם האלמנטים העיצוביים, על מנת לתת דגש לפריטים מעוצבים, גופי תאורה למטבח ואלמנטים עיצוביים כגון פריטי אמנות, כלים יפים, חיפוי קיר, אריחי אבן ועוד.
אז אחרי שהבנו מהם סוגי התאורה הנדרשים במטבח, לא משנה איזה סוג מטבח זה, בחירת תאורה למטבח היא משימה מורכבת ונהדרת! חשוב לתת את הדעת לדברים הבאים:
- צבע התאורה
שימו לב לשלב אור לבן ואור צהוב בתאורת המטבח. כדאי לשלב תאורת מטבח אל מול גווני האריחים שבחרתם בהם, ולתת קונטרה של אור לבן, במידה והאריחים כהים. במידה ולא, אפשר לבחור אור לבן או צהוב לתאורה הראשית של המטבח, לפי טעמכם האישי, ולבחור אור לבן לתאורה הממוקדת. התאורה העיצובית מורכבת גם היא מאור לבן ואור צהוב גם יחד. חשוב לזכור שהאור הלבן הוא קר והאור הצהוב הוא חם. - אור טבעי
האור הטבעי במטבח משמעותי מאוד וחשוב לתת לו מקום להיות. נסו לתת דגש לאור הטבעי שנכנס למטבח כמה שיותר ולהיעזר בו להאיר את המטבח. אם הבית אינו מספק באופן טבעי גישה לאור הזה, כדאי לחזק את תאורת המבטח על מנת שלא תהיה הרגשה שלא נכנס אליו מספיק אור. - אור חזק
חשוב להאיר עמדות עבודה שונות במטבח על מנת שהעשייה במטבח תהיה כייפית, איכותית, נוחה ויעילה. - אור חסכוני
מומלץ להשקיע בתאורה חסכונית ועמידה. נורות לדים חסכוניות ועמידות לאורך זמן רב, מה שבהחלט משמעותי מבחינת החסכון בחשמל. - אור מעוצב
אל תשכחו להתייחס לפן העיצובי הכללי של המטבח ושל התאורה בו. פסי לדים שקועים למשל יכולים מאוד להרשים ולהקל על שימוש במטבח גם לתאורה ממוקדת.